KAJ SO TARTUFI?
Tartufi so podzemne gobe, ki rastejo v simbiozi s koreninami določenih dreves, kot so hrast, kostanj in bukev. So znani po svojem edinstvenem okusu in aromi ter so ena izmed najbolj cenjenih sestavin v kulinaričnem svetu. Obstaja več vrst tartufov, med katerimi so najbolj znani črni tartuf (Tuber melanosporum) in beli tartuf (Tuber magnatum). Ti prestižni gomolji rastejo globoko pod zemljo in zahtevajo posebno znanje za njihovo nabiranje.
Kako ljudje najdejo tartufe?
Iskanje tartufov je kompleksen postopek, ki zahteva izkušnje in znanje. Tradicionalno so tartufe iskali s pomočjo specializiranih psov ali prašičev, ki so imeli občutek za vonj tartufov. S pomočjo teh živali je bilo lažje najti tartufe, saj so izločali značilen vonj, ko so se približali tem gomoljem. Danes se uporabljajo tudi druge metode, kot so uporaba posebnih pripomočkov, ki zaznavajo vonj tartufov.
Kako poteka lov na tartufe?
Lov na tartufe je natančen postopek, ki zahteva pozornost in znanje. Tartufarji gredo v gozd v zgodnjih jutranjih urah, ko je zemlja še vlažna, kar omogoča, da vonj tartufov bolje prodre v zrak. S pomočjo svojih psov ali prašičev preiskujejo gozd in sledijo vonju tartufov. Ko je tartuf odkrit, ga pazljivo izkopajo, pri čemer morajo biti previdni, da ga ne poškodujejo.
Kakšen okus imajo tartufi?
Tartufi imajo edinstven okus in aromo, ki jih naredita tako cenjena v kulinariki. Okus črnih tartufov je bogat, zemeljski in oreškov, z nežno pikantnostjo. Beli tartufi pa imajo nekoliko bolj nežen okus z notami česna, čebule in belega vina. Oba imata aromo, ki je težko opisati in je prepoznavna med drugimi sestavinami.
Kakšna hrana gre dobro k tartufom?
Tartufi se odlično ujemajo s številnimi jedmi. Dodajo edinstven okus testeninam, rižotam, omakam, solatam, jajcem, mesu, ribam in še mnogim drugim jedem. Njihova subtilna aroma poudari druge okuse in naredi jedi nepozabne. V kulinaričnih krogih so postali nepogrešljiva sestavina za gurmane.